YENİ BİR SENEYE MERHABA DERKEN NE YAPALIM? - Maraş46 | Kahramanmaraş Haber | K.Maraş Gündem Son Dakika HaberleriMaraş46 | Kahramanmaraş Haber | K.Maraş Gündem Son Dakika Haberleri

30 Nisan 2024 - 08:54

YENİ BİR SENEYE MERHABA DERKEN NE YAPALIM?

Son Güncelleme :

26 Aralık 2021 - 20:07

YENİ BİR SENEYE MERHABA DERKEN NE YAPALIM?

2021 i geride bırakıp 2022 ye merhaba derken geleneksel veya özel olarak gördüğümüz yılbaşı gecelerinde hep beraber yemek yiyecek, vakit geçirecek ve paylaşımlarda bulunacağınız elbet. Aile veya arkadaşlarla planlamalar erkenden yapılır ve sofralar donatılır. Yılbaşı masasının iştah açıcı hali ve dolayısıyla kaçırılan fazla yemekler ve içecekler baş ağrısı, yorgunluk ve mide sorunları gününüzü kâbusa çevirmemeli diye düşünerek menülerimizi ona göre hazırlamalıyız.

Yılbaşı planları sağlıklı beslenme ve kilo yönetimi göz ardı edilmeden de yapılabilir.


Yılbaşı sofralarının arka planında abartılan yemekler, içecekler ve en çok da sağlıklı olmayan atıştırmalıklar bulunabilir. Diyet programı dâhilinde olan ve ideal ağırlığa ulaşmayı hedefleyenler için ikilemli dolayısıyla stresli bir gece olabilir. Bu durumda sürdürdüğünüz diyet programının dışına çıkabilir kendinizi biraz şımartmak isteyebilirsiniz.
Yılbaşında alınan kalori ve tüketilen yiyeceklerin içeriği ile ilgili sonradan yaşanabilecek pişmanlıkla birlikte yeni yıla başlamak istemiyorsanız aşağıdaki önerilere göz atmanızda fayda var.


• Yılın son gününe uyandığınızda hafif bir yürüyüş veya egzersiz size iyi gelecektir.


• Sonrasında ise yılbaşı sofrasında tüketeceğiniz besinleri ve içecekleri düşünüp kendinizi gün boyu aç bırakmayın, hafif öğünlerle birlikte akşamı beklemenizde fayda var.
• Akşamki beslenme planınızı yapıp daha az kaçamaklı bir yılbaşı gecesi atlatabilirsiniz.

Peki yılbaşı gecesi ne yapalım derseniz işte öneriler!


Kendinizi iyi hissettirecek yemek seçimleri yapın ve yemeğe çok aç oturmamaya özen gösterin. Bu durumda “yağsız protein ve kompleks karbonhidratlar” imdadınıza yetişip, kurtarıcınız olacaktır. Örneğin; ince dilimlenmiş yağsız peynir ve grisini, diyet kraker ile sütlü kahve veya 1-2 adet kuru meyve ile 10 fındık/badem iyi seçimlerdir.
Yemek öncesi salata ve zeytinyağlı/ızgara sebze ile başlangıç yapılabilir ana yemek olarak yılbaşının vazgeçilmezi hindi eti iyi bir seçimdir. Yanında kestaneli pilav tercihiniz varsa ekmek ve püre yememenizi ve çorba içmemenizi öneririm.
Yılbaşı tatlısı olarak cevizli kabak tatlısı, kaymaksız ayva tatlısı, fırında armut veya elma, dondurma gibi yağ içermeyen hafif meyve tatlıları seçilebilir.


Yemek sonrası gece devam ederken yüksek kalori almamak için, taze sebze ve meyveleri atıştırmalık olarak tercih edebilirsiniz. Salatalık, havuç, renkli biber, çiğ karnabahar, kereviz sapı, brokoli, kuşkonmaz gibi sebzeleri bir kâseye doldurun, yanına da yağsız yoğurt, light labne peynir, kuru nane, kekik ve kırmızıbiber ile kendi dip sosunuzu yaratın. Sizi gece boyunca oyalayacaklardır.


Kuruyemiş seçiminizde de dikkatli olun, kendinize ufak bir kâse seçin; içine 5 fındık, 5 badem, 5 parça ceviz, 5 şam fıstığı, 5 fıstık, 10 kuru yaban mersini ve kuru üzüm ile 3-4 kuru erik, son olarak 1 yemek kaşığı dolusu beyaz leblebi ekleyin ve gece boyunca tüketin.

Yeni yılın ilk sabahına uyandık, şimdi ne yapalım!


• Yeni yıl hedefleriniz her ne olursa olsun sağlıklı ve dengeli bir beslenme tarzı benimsemek, hem yakın hem de ileri dönemde sağlık açısından fayda sağlayacaktır.


• Yeni yıl sabahında, tartıda yüksek rakamlar görmek sizi endişelendirmesin. Yılbaşı gecesi karbonhidrat ve tuz içeren besinleri abartmanızdan dolayı vücudunuz su tutmuş olabilir. Bu durumda gün içerisindeki su tüketiminizi iyi bir seviyede tutarak iyi hissetmenize destek olacak 1-2 fincan bitki çayı da içebilirsiniz.
• Önceki akşam tükettiğiniz besin ve içeceklerin enerji, tuz ve karbonhidrat içeriğini dikkate alarak daha tuzsuz ve hafif besinlerle öğünlerinizi yapabilirsiniz.


• Hafif ve besleyici bir kahvaltıdan sonra uzun süre kendinizi aç bırakmadan dengeli ve yeterli öğünlerle beslenin. Ana öğünlerinizde bol yeşillikli salata ve ek olarak yumurta, balık gibi daha az yağlı proteinler, ara öğünlerde ise hafif meyveler ve kuruyemişler tercih edebilirsiniz.


• Yürüyüşler veya egzersizler, enerji harcamanızı artırmakla beraber kendinizi iyi hissetmenizi ve gün içerisinde daha zinde olmanızı sağlayacaktır.
• Ya hep ya hiç yaklaşımınızı geride bırakıp o anı yaşamaya ve iyileştirmeye devam edin.

ŞİMDİDEN HERKESE İYİ DİLEKLERİMİ İLETİYORUM, YENİ SENE BİZLERE SAĞLIKLA HUZURLA MUTLULUKLA BOL ŞANSLA GELSİN!

akekecdil@gmail.com

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
reklam