MARAŞ KIRMIZI BİBERİ BASINA TANITILDI - Maraş46 | Kahramanmaraş Haber | K.Maraş Gündem Son Dakika HaberleriMaraş46 | Kahramanmaraş Haber | K.Maraş Gündem Son Dakika Haberleri

22 Aralık 2024 - 12:38

MARAŞ KIRMIZI BİBERİ BASINA TANITILDI

MARAŞ KIRMIZI BİBERİ BASINA TANITILDI
Son Güncelleme :

11 Ağustos 2018 - 8:35

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından yüzde 80 hibe desteği ile çiftçilere dağıtılan ve 167 dönüm alanda fideden kurulan tarlalarda yetiştirilen Maraş Kırmızı Biberi’nin basına tanıtımı yapıldı.

Türk Patent Enstitüsü tarafından Maraş Kırmızı Biberi olarak tescillendirilen ürünün fide olarak çiftçilere dağıtımını gerçekleştiren Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi önümüzdeki yıllarda salçalık biber üretimi için de destek çalışmaları yapacak.

DESTEKLERİMİZ HER ZAMAN SÜRECEK

Çiftçilere verilen fide desteği ile kurulan tarlalarda incelemelerde bulunarak basına tanıtımını gerçekleştiren Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Mehmet Pişkin, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç’un direktifleri ve destekleri doğrultusunda çiftçilerin yanında yer alamaya devam edeceklerini söyledi.

Daire Başkanı Pişkin konu ile ilgili yaptığı açıklamada: “Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi olarak ilimiz için önem arz eden tarım ürünlerine destek veriyoruz. Daha önce ceviz, çilek, zeytin, elma gibi ürünlere destek vermiştik 2018 yılında da bunlara ilaveten Maraş Kırmızı Biberi de ekledik. Maraş Kırmızı Biberde en büyük sorun, çiftçilerimiz tohumdan ekim yapıyordu. Tohum da doğa şartlarına bağlı olarak fide veriyor veya vermiyordu. Vermişse de yabancı otla mücadele konusunda bir hayli sıkıntı yaşanıyordu. Büyükşehir Belediyesi olarak fide ile tarla kuran çiftçilerimize yüzde 80 hibe desteği ile çiftçilerimize fide desteğinde bulunduk. Toplamda 16 çiftçimiz 167 dönüm alanda fideden tarla kurdu. Bunun yanı sıra çiftçilerimize fide dikim mibzeri de alarak çiftçilerimizin işçi maliyetini düşürmesini sağladık. Şu anda yaptığımız gözlemlerde tohumdan ekim yapılan tarlaya nazaran iki kat ürün verimine ulaşılmış durumda. İlimiz için önem arz eden Maraş Kırmızı Biberimize böylelikle destek vererek sahip çıktık ve bundan sonra da tarımsal alanlarda desteklerimiz devam edecektir. Ayrıca önümüzdeki yıl ilimize dışarıdan getirilen salçalık kaypa biber için de çalışmalarımız olacak. Bu ürüne de çiftçilerimizin yoğun ilgi göstereceğine inanıyoruz.

Biz Büyükşehir Belediyesi olarak her zaman çiftçilerimizin yanında olduk, olmaya da devam edeceğiz. Bu gücümüzü bizlerin her zaman yanında olan ve desteklerini esirgemeyen Büyükşehir Belediye Başkanımız Fatih Mehmet Erkoç’tan alıyoruz. Onun bize verdiği destekler sayesinde çiftçilerimizin yanında yer almaya devam edeceğiz” diye konuştu.

DÜNYADA 8. SIRADAYIZ

Kahramanmaraş Tarım İl Müdürü Mustafa Bozkurt ise yaptığı açıklamada: “Kahramanmaraş’ta biber üretim olayını iyi irdeleyebilmek için öncelikle ülkemizin geneline bakmak gerekir. Biz Türkiye olarak yıllık üretimimiz 2,5 milyon ton. Bunun dış pazarda satımı ile 100 milyon dolar getiri var. 90-97 bin ton ihracatımız var. Dünya sıralamasına baktığımızda da biber üretim bakımından 8. Sıradayız. Dünyada ihracat yapan ülkeler sıralamasında da 7 veya 8. Sıradayız.

Kahramanmaraş’ımızda da yıllara bağlı olarak değişmekle beraber çiftçi alışkanlıkları, pazar değeri ve çiftçinin maddi durumu gibi konuları da göz önüne aldığımızda 20-22 bin dönüm alanda biber yetiştiriciliği yapıyoruz. Bunun yarısı kurutmalık dediğimiz pul ve toz biber üretimi için, diğer yarısı da dolmalık, turşuluk, salçalık olarak tüketiliyor.

İlimizde bugüne kadar yaşanan sorunların başında çiftçilerimizin tohum bulma, tohum üretme, tarlanın tava gelmeden ekimi gibi bir takım sıkıntılar mevcuttu. Biz fide üretimi konusunda çiftçilerimize gerekli desteği sağlamak suretiyle bu çalışmayı yaptık.

Büyükşehir Belediyemizin çiftçilerimize sağladığı bu destek sayesinde üretimin tohumdan değil de fideden yapılmasını sağladık. Yine büyükşehir belediyemizin desteği ile makine temini suretiyle dikimin de makine ile yapılmasını sağladık. Bunun faydası nedir diye baktığımızda hem fazla tohum israfının önüne geçilmiş oldu hem de ürün hasadı 15-20 gün öne geldi. Bunun yanı sıra çiftçilerimizin yabancı ot mücadelesi konusunda herbisit kullanımının önüne geçildi. Ayrıca ülkemiz genelinde ortalama bir dönümden 1700-1800 kg civarında ürün alınırken, büyükşehir belediyemizin destekleri ile kurulan fide tarlalarında bu rakamın 2 tona yakın olduğunu tahmin ediyoruz, belki de daha fazla olur. Bu bir deneme idi, inşallah bundan sonraki dönemlerde de Büyükşehir Belediyemizin destekleri doğrultusunda çiftçilerimize fide ve fidan desteklerimiz devam edecektir” dedi.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.