EZİYET YÖNETMELİĞİ DERHAL GERİ ÇEKİLMELİ! - Maraş46 | Kahramanmaraş Haber | K.Maraş Gündem Son Dakika HaberleriMaraş46 | Kahramanmaraş Haber | K.Maraş Gündem Son Dakika Haberleri

3 Ocak 2025 - 01:04

EZİYET YÖNETMELİĞİ DERHAL GERİ ÇEKİLMELİ!

EZİYET YÖNETMELİĞİ DERHAL GERİ ÇEKİLMELİ!
Son Güncelleme :

05 Kasım 2024 - 12:42

Kahramanmaraş Hekim Birliği Sendikası, Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan “Performans ve Ödeme Yönetmeliği”ne sert tepki gösterdi. Yapılan açıklamada, yeni yönetmeliğin hekimlerin çalışma koşullarını zorlaştırdığı, halk sağlığına zarar verebilecek nitelikte olduğu ve derhal geri çekilmesi gerektiği vurgulandı.


Sağlık Bakanlığı’nın, sağlık alanındaki sorunları çözmek yerine Aile Hekimliği Sistemini tehlikeye attığı belirtilen açıklamada, “Performans ve Ödeme Yönetmeliği”nin, yüksek matematik formülleriyle hesaplanan karmaşık ödeme düzenlemeleriyle hekimler üzerinde baskı oluşturduğu ifade edildi. Bakanlığın, sahada görev yapan hekimlerin ve hastaların ihtiyaçlarından uzak olduğu dile getirildi.


Kahramanmaraş Hekim Birliği, bu yönetmeliğin geri çekilmesi talebiyle 5-6-7 Kasım tarihlerinde iş bırakma eylemi gerçekleştireceklerini açıkladı. Sendika, yönetmeliğin taslak aşamasında eksik ve hatalı yönlerini tespit ettiklerini belirterek, önerilerini Sağlık Bakanlığı ile paylaştıklarını ancak dikkate alınmadıklarını ifade etti. Sendika, geçtiğimiz 19 Ekim’de Ankara Anıtpark’ta gerçekleştirilen mitingde taleplerini kamuoyuyla paylaşmıştı.


Sendikanın açıklamasında, yönetmeliğin içeriğindeki bazı maddelerin, sağlık sistemine ve sağlık çalışanlarına ciddi zararlar verebileceği belirtildi:

Koruyucu sağlık hizmetleri geliştirilmemekte, yeterli zaman ayrılmamakta.
Hekimlerin bağımsızlığı ilaç reçetelendirmede kısıtlanmakta.
Karmaşık performans hesaplamalarıyla ulaşılması zor kriterler getirilmektedir.
Mevcut iş güvencesi ortadan kaldırılarak, birçok sağlık çalışanı geçici görevlendirmelerle çalışmaya zorlanmaktadır.

Sendika, sağlık hizmetlerinin fiziksel ve tıbbi donanımının devlet tarafından sağlanmasını talep etti. Talepler arasında ayrıca, hekim başına 2.000 kişiyi aşmayacak şekilde yeni Aile Sağlığı Merkezlerinin açılması, istihdamın artırılması, koruyucu hekimlik uygulamalarının güçlendirilmesi ve her hekime tek kalemden maaş ödenmesi bulunuyor. “Entegre aile hekimlerine 256 saatlik çalışma yükü kabul edilemez,” diyen sendika, insanlık dışı nöbet sisteminin derhal sona erdirilmesini istedi.


Ayda 256 saat çalışan bir hekimden yüksek verim beklenemeyeceğini vurgulayan Kahramanmaraş Hekim Birliği, bu ağır koşulların hekimlerin hata yapma riskini artırdığını ve hasta ile hekim arasındaki gerilimi tetiklediğini ifade etti. “Sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti körükleyen bu sistem geri çekilmelidir,” şeklinde uyarıda bulunan sendika, nöbet sistemine uymayan hekimlerin gelirlerinin düşürülmesini kabul edilemez bulduğunu belirtti.


Kahramanmaraş Hekim Birliği, taleplerinin karşılanmaması durumunda hukuksal mücadelelerini sürdüreceklerini ve eylemlerine devam edeceklerini duyurdu. İş bırakma eyleminin ardından, gereklilik halinde daha geniş çapta eylemler yapılacağı ifade edildi.

Açıklamanın sonunda, sendika, sağlık hizmetlerinde nitelikli, güvenli ve insanca çalışma koşullarının sağlanmasının halk sağlığının teminatı olduğuna dikkat çekerek, bu amaçla mücadeleye devam edeceklerini vurguladı.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.