Kış mevsiminin beyaz mucizesi olan kar yağışı ve yanı sıra gelen soğuk hava ile beraber vücut direncini korumak dikkat gerektiriyor… Bu dönemde sağlıklı kalmak için bağışıklık sistemini güçlendirecek bir beslenme planı uygulamak önem kazanıyor.
C, E ve A vitaminleri vücudunuz için birer güvenlik duvarıdır.
Bu vitamin; yeşilbiber, maydanoz, tere, roka, karnabahar, ıspanak, portakal, limon, mandalina, kuşburnu gibi besinlerde bol miktarda bulunmaktadır. Bir diğer önemli antioksidan olan E vitamininin en zengin kaynakları; fındık, ceviz, badem gibi yağlı tohumlar, sıvı yağlar, yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller ile tahin gibi besinlerdir. Enfeksiyonlara karşı koruyucu özelliği ile bilinen A vitaminin alımı da çok önemlidir. Yumurta, süt, balık, ıspanak, portakal, havuç, yeşilbiber, kayısı gibi sarı, turuncu ve yeşil sebze meyvelerde bulunur.
Tabaklarınızda kiviye yer açın
Kivi meyvesinin 100 gramında ortalama 100-400mg C vitamini bulunur. Ayrıca magnezyum içeriği bakımından da en zengin, yüksek potasyum miktarı ve düşük sodyum ile yine meyveler içerisinde ön sıralarda yer almaktadır.
Yoğurt hastalıkların düşmanı
Yoğurt prebiyotik olarak tanımlanmaktadır. Probiyotik ve prebiyotikler bağırsak florasını güçlendirerek mide bağırsak enfeksiyonlarına karşı direnç oluşturulmasını sağlar. Yoğurt ise içerdiği laktik asit ile mikroplara karşı koruma sağlar. Öğünlerde mutlaka düzenli olarak yoğurt, ayran veya kefir olması karşı ve soğuk havalarda kişiyi hastalıklardan uzak tutacaktır.
Kırmızı et ve kuru baklagiller enfeksiyonlardan koruyor
Çinko kaynakları kırmızı et ve kabuklu deniz ürünleri ile karaciğer gibi hayvansal kaynaklı besinler, fındık, ceviz, fıstık gibi kuruyemişler, süt, peynir ve kuru baklagillerdir.
Bal sofralarınıza sağlık ve tat katıyor
Bal soğuğa ve soğuk algınlığına karşı, ağız, boğaz ve bronşlardaki rahatsızlıklarda ve enfeksiyonlarında doğal bir ilaç olarak kullanılmaktadır. Doğru ölçülerde tek başına ya da bitki çayları ile birlikte tüketilmesi, hastalıklardan korunma ve çabuk iyileşme için önemlidir.
Akşam ara öğünlerine dikkat
Gecelerin uzunluğundan ihtiyaç duyulan atıştırma ve yemek sonrası gelen tatlı isteklerini sağlıklı tercihler yaparak geçirmelisiniz. Şerbetli ve şekerli tatlılar yerine; salep, sütlaç, kuru meyve/taze meyve seçenekleriyle bedeni daha dinç tutabilirsiniz. Cips, bisküvi gibi ürünler yerine; evde yapılan az yağlı ve az tuzlu patlamış mısır, kestane, leblebi gibi atıştırma seçenekleri de kilo kontrolü açısından yardımcı olacaktır.
Önümüzdeki günlerde kar ve soğuklar devam edecek gibi duruyor. Bedenimize dikkat edip sağlığımızı ve kilomuzu korumak adına beslenmenizi doğru programlamanız büyük önem taşıyor. Kendinize dikkat edin, yaşam enerjinizi kaybetmeyin! Bu bembeyaz mucizenin tadını çıkarmak için sıkı da giyinip dışarıda yürüyüşlerimizi de ihmal etmeyelim!
akekecdil@gmail.com