Kahramanmaraş Özel Sular Akademi Hastanesi, Dahiliye Polikliniği Uzm. Dr. Bekir Tekelek sıcak seyreden hava koşullarında ishal vakalarının artışta olduğunu belirtti.
Sıcak havaların ishali dolaylı yönden tetiklediğini belirten Uzm. Dr. Bekir Tekelek, sözlerine şu şekilde devam etti. Özellikle sindirim sistemi rahatsızlıkları ve enfeksiyonlar yaz aylarında sıklıkla görülen sorunlardan. Şaşırtıcı olabilir ama bu mevsimde ishal vakalarının sayısı artar. Yaz aylarında sıcak havalar nedeniyle su ve gıda kaynaklı enfeksiyonlar artış gösterir. Bu nedenle sağlığı en çok etkileyen sağlık problemlerinden biri de ishaldir. İshal vücudun sıvı ve elektrolit dengesini bozarak ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Enfeksiyon ve ishali önlemek için bazı önlemler almak elzemdir.
Yaz İshallerinin En Yaygın Nedenleri Nelerdir?
Yazın dışarıda geçirilen zamanın artması özellikle gastrointestinal sistem enfeksiyonlarına yakalanma riskini artırdığını vurgulayan Uzm. Dr. Bekir Tekelek, Bu enfeksiyonlar mide ve bağırsak sistemini etkileyerek bulantı, kusma ve ishal gibi belirtilere neden olur, bulaşıcı özellik taşır. Bulaşma yolları ise besinler ve sudur. Bu enfeksiyonları artıran diğer nedenler ise doğru koşullarda saklanmayan hazır gıdalar, açık büfe yemekler.
Yaz ishalleri her yaştan insanı etkiler
Yaz ishalleri her yaştan insanı etkilediğini söyleyen Tekelek, en ciddi belirtilerin ise 5 yaş altındaki çocuklarda yaşandığını ve İshalden kaynaklı sıvı kaybı özellikle 2 yaştan küçük çocuklar için tehlikelidir. Bu nedenle hazır satılan gıdaların tüketim tarihlerine ve saklanma koşullarına dikkat edilmelidir. Hastalık için sıvı takviyesi önemlidir. Sıvı takviyesi ile 3-7 gün gibi bir sürede geçer.
Yaz İshalleri Karşısında Neler Yapılabilir?
İshal olan kişilerin özellikle çocukların beslenmesinin önem taşıdığını belirten Tekelek, Beslenmede pirinç, patates ve tam buğdaya yer verilmelidir dedi. İshal sürecinde sebze tüketmek ya da ishal çocuğa sebze vermek sebzedeki yüksek posa içeriği nedeniyle doğru değildir. İshal dönemi menüsünde yağsız et, peynir, makarna, yoğurt gibi besinler ve salçasız yemekler olmalıdır. Bu dönemde süt tüketimine ara verilmelidir. Kişinin aldığı sıvı miktarı da artırılmalıdır. İshal 6 aydan küçük bebeklerde görüldüğünde de emzirme sıklığı artırılmalıdır. Bu aşamada bebeğe su verilmeye başlanabilir.