Zuhal Karakoç Dora: ‘Yeni Kahramanmaraş Hepimizin Eseri Olacak’ - Maraş46 | Kahramanmaraş Haber | K.Maraş Gündem Son Dakika HaberleriMaraş46 | Kahramanmaraş Haber | K.Maraş Gündem Son Dakika Haberleri

8 Eylül 2024 - 00:45

Zuhal Karakoç Dora: ‘Yeni Kahramanmaraş Hepimizin Eseri Olacak’

Zuhal Karakoç Dora: ‘Yeni Kahramanmaraş Hepimizin Eseri Olacak’
Son Güncelleme :

03 Haziran 2024 - 16:55

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Kahramanmaraş Milletvekili Zuhal Karkoç Dora, Kahramanmaraş’ta Ulusal Ve Yerel Basın Mensuplarıyla Bir Araya Gelerek İstişare Toplantısı Gerçekleştirdi.


MHP İl Başkanı Hüseyin Vahit Demiröz ve Yönetim Kurulu Üyelerinin de katıldığı toplantıda Milletvekili Zuhal Karkoç Dora, mücbir sebep, rezerv alanlar, Toplum yararına çalışan depremzedelerin durumu ve Kahramanmaraş’ın sorunlarına dair birçok konuda açıklamada bulundu.


Milletvekili Dora şunları kaydetti;
“Bizler milletvekilleri olarak orası şöyle ilan edilmeli, böyle ilan edilmeli şeklinde kendi kafamıza göre bir karar alma lüksümüz yok. Tabii ki uzmanlarla bir araya gelinir. Uzmanların görüşleri çerçevesinde oradaki yıkımın boyutuna, şehrin veya ilçenin imar durumuna ve gereksinimlerine göre ve en makul olacak bir yol çizilir. Rezerv alanı bölge halkı için bunu da iyi düşünmek ve planlamak lazım.


İşin sosyolojik boyutu da çok önemli çünkü. Sosyolojik açıdan bölgenin ihtiyaçlarını karşılayacak mı? Ya da halkı memnun edecek mi? Çünkü biz berber problemleri biliyorsunuz. Küçük sanayi bölgesinde yaşadık. Önce yeniden yapılsın dendi. Yeniden yapılması için Sanayi Bakanlığımız tamamını finanse ederek çok güzel bir çalışma yaptı. Fakat hala imza alamayan ve bunu kabul etmeyen esnafımız var. Her tarafta farklı bir nedenden dolayı farklı şekilde itirazlar oluyor.


Şimdi kişisel şeyler, toplumsal yararın bazen önüne geçebilir. Bazen tam tersi olabilir. Bunları bilemiyoruz. Dolayısıyla bölgesel üzerinden ezbere konuşmadan hani bu zemin analizleri ve mevcut yapıyı koruyarak ve insanların mümkün olduğunca minimum mağduriyetini, mağdur olmasına neden olarak kurgulamak gerekiyor. Ben bunun üzerine özel bir çalışma yaptırmadım. Fakat AFAD yaptı bütün ilçelerde. Geçtiğimiz yıl yattı biliyorsunuz tek başına da yapmadı. Çevre Şehircilik Bakanlığından tutun pek çok bakanlığın dahil olduğu, uzman heyetlerce, toprak yapısı incelendi.


Yıkım oranı, yıkım durumu. Köylere kadar sosyolojik durum neyi ne kadar uzakta yapılabilir? Birbirine ne kadar yakın konumlanabilire kadar. O kadar bir Detaylı bir çalışma yapıldı ki. Şimdi bu yapılan çalışmayı ben bizzat biliyorum. Bu süreçte yer alan mühendislerden tutun, sosyologlara kadar çok geniş bir yelpazede uzmanlık alanı olan yetkinliği olan arkadaşlar çalıştılar.


Dolayısıyla elimizde halihazırda böyle bir şey varken orası için bu öngörülmedi. On beşinci aya Gelindikten sonra hani yeniden Amerika’yı keşfedelim, yeniden bir şey yapalım demek acaba oradaki huzura katkı mı sağlayacak?


Tam tersi bir paniğin yol açıp çünkü bazı rezerv alan ilan edilen yerlerdeki bilinmezliklerle boğuşulan bir süreç oldu biliyorsunuz. Ve bu süreç pek çok insanı rahatsız etti. Burada ben de müdahil oldum pek çok konuda biliyorsunuz. Bakan yardımcılarımızla, bakanlarımızla bir araya geldim. Bu konunun bir an önce çözülmesi için. Bu iyi bir şey mi? Bu kötü bir şey mi? Bu doğru bir şey mi? Değil mi? Bilimsel olarak mı doğru, sosyolojik olarak mı doğru? Parametre ve değişken çok, hali hazır Yapılmış bir çalışmada buna lüzum görülmedi. Tabii belediyenin yetkisinde mi? Bazı şeyler. AFAD’la iş birliği içerisinde karar alındığında nasıl seyredecek? Bunların hepsine iyi odaklanmak lazım.


Bu mücbir sebep uygulamasının üç dört ay gibi küçük periyotlarla sürekli çözümlerle uzatılması yerine Van depreminde dahi beş yıl olan mücbir sebep uygulamasının Kahramanmaraş için minimum beş yıl olarak uygulanması gerektiğini ifade ettik ve teklif ettik.


Sonuç alabiliriz diye umut ediyorum. TYT çalışanlarımız için de aynı şekilde bir çalışmamız söz konusu. Sadece TYP’nin uzatılması şeklinde değil, halihazırda bir çalışan sadece dokuz ay çalışabiliyor biliyorsunuz. Evet. Aslında bir alanda bir uzmanlığı yeni öğrenmeye başlıyor. Tırak olarak geliyor pek çok işi bilmeden. Tam yeni öğrenmeye başladığında artık o kişinin ikinci dokuz ay için çalışma hakkı kalmıyor. Bunun da devamlılığının sağlanması ve halkımıza peşinen bitiş tarihinin belirlenmesi şeklinde bir planlama önereceğiz inşallah.”

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.