KSÜ’nün Elektrikli Aracı Uğur Böceği - Maraş46 | Kahramanmaraş Haber | K.Maraş Gündem Son Dakika HaberleriMaraş46 | Kahramanmaraş Haber | K.Maraş Gündem Son Dakika Haberleri

28 Mart 2024 - 11:32

KSÜ’nün Elektrikli Aracı Uğur Böceği

KSÜ’nün Elektrikli Aracı Uğur Böceği
Son Güncelleme :

31 Temmuz 2018 - 7:32

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Rektörü Prof. Dr. Niyazi Can, Aksu TV Haber canlı yayınına katılarak, KSÜ’nün gelecek vadeden elektrikli aracı ‘Uğur Böceği’ni tanıttı.

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumunun (TÜBİTAK) destekleriyle Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi bünyesinde geliştirilen Uğur Böceği’nin 21-27 Ağustos 2017 tarihleri arasında Kocaeli Körfez Yarış Pistinde düzenlenen 70 projenin yer aldığı 13. TÜBİTAK Alternatif Enerjili Araç Yarışlarında 15.’ci sırada yer aldığını hatırlatan Rektör Can, bu yıl 6-12 Ağustos 2018 tarihleri arasında yine Kocaeli’de gerçekleştirilecek yarışlarda Uğur Böceği’nden derece beklediklerini ifade etti.

Uğur Böceği’ni teknolojideki gelişmeleri yakından takip ederek geliştirmeyi sürdürdüklerini belirten Rektör Can, “Akademisyenlerimiz ve öğrencilerimizin özverili çalışmaları neticesinde aracımızı her geçen gün daha ileri noktalara taşıyoruz. Kahramanmaraş Sütçü imam Üniversitesi olarak önümüzdeki eğitim-öğretim dönemlerinde yeni ve büyük projelere imza atacağız.” dedi.

“Ülkemizin 2023 ve 2071 hedefleri doğrultusunda teknoloji ve bilim üretme çabamız, büyük bir azim ve kararlılıkla sürüyor.” diyen Rektör Can, “Bu hedefe emin adımlarla ilerlerken aynı ruh ve inanca sahip bütün kesimlerin öneri ve desteklerine de açığız. Bu üniversite hepimizin ortak değeri. İnşallah hak ettiği noktalara birlikte taşıyacağız. Birlik, beraberlik ve huzurun artarak ve güçlenerek hüküm sürdüğü KSÜ’yü birlikte inşa etmeye devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.

KSÜ’nün fiziki ve teknik altyapısını güçlendirme ve daha etkin kullanmaya ilişkin bir dizi çalışma yürüttüklerini belirten Rektör Can, bölgenin ihtiyacına cevap verecek büyüklükte Kongre Merkezi kompleksi, Türkiye standartlarında Kütüphane binası, Yarı Olimpik Yüzme Havuzu ve Avşar Yerleşkesi Cami inşaatlarının mümkün olan en kısa sürede tamamlanarak hizmete sunulacağını söyledi.

Öğrenci ihtiyaçlarını dikkate alarak 24 saati dolu dolu yaşayan bir üniversite inşa ettiklerinin altını çizen Rektör Can, tamamlanan yeni projelerle öğrencilerin teorik ve pratik becerilerinin yanı sıra sosyal becerilerini de geliştirerek daha donanımlı bireyler olarak hayata atılmalarını sağladıklarını belirtti.

2018-2019 eğitim-öğretim yılına fakülte, yüksekokul ve meslek yüksekokulu düzeyinde birçok yeni bölümle gireceklerini ifade eden Rektör Can, Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bölümünün 30, Moda Tasarım Bölümünün ise 50 öğrenci alacağını belirtti. Diş Hekimliği Fakültesinin bu yıl ilk kez alacağı 60 öğrenciyle eğitime başlayacağının müjdesini veren Rektör Can, Hukuk ve Veterinerlik Fakültelerinin açılması yönünde girişimlerinin de sürdüğünü söyledi.

KSÜ’yü her mecrada tanıtmak ve öğrenci başarı seviyesini daha yukarılara çekmek için yeni projeler hayata geçirdiklerini belirten Rektör Can, “Çocuk Üniversitesi

projemizin mevzuat alt yapısını çok yakında tamamlıyoruz. Bu proje ile çocuklarımızı küçük yaşlarda üniversite atmosferiyle tanıştırıp tercih edilirliğini arttırarak üniversitemize nitelikli öğrenciler kazandıracağız.” ifadelerini kullandı.

KSÜ Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mahit Güneş de Uğur Böceği’nin teknik özelliklerine ilişkin bilgiler paylaştı.

Uğur Böceği’nin elektrik-elektronik aksamı, Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü koordinatörlüğünde geliştirilirken mekanik aksamının tasarımı ve imalatı ise Makina Mühendisliği Bölümü bünyesinde tamamlandı.

210 kg ağırlığa sahip 2 kişilik bir araç olan ve saatte 70 kilometre hıza ulaşabilen ‘Uğur Böceği’, 100 kilometrede 1,13 TL tutarında enerji harcıyor. Yeni yapılan iyileştirmelerle araç ağırlığının 180 kg olması hedefleniyor. Araçta 2,2 kW gücüne sahip motor kullanılıyor. Motorunun elektrik motoru ile çalışmasının haricinde süspansiyon, hidrolik fren, direksiyon sistemi gibi aracın mekanik aksamı bakımından normal araçlarda kullanılan sistemler kullanıldı. Uğur Böceği projesinin geliştirilmesi aşamasında TÜBİTAK’tan 35 bin TL, KSÜ Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğünden ise yaklaşık 40 bin TL olmak üzere toplam 75.000TL destek alındı.

Bu yıl 6-12 Ağustos 2018 tarihleri arasında Kocaeli Körfez Yarış Pistinde düzenlenecek olan yarışların Elektromobil kategorisine katılmak üzere çalışmaların devam ettiğini belirten Dekan Güneş, “Aracımızın Elektrik-Elektronik aksamlarının yerlilik oranını artırmak amacıyla bölüm öğrencilerimiz ve öğretim üyelerimizin katılımlarıyla projeler ve çalışmalar yürütülmektedir. Elektronik kartların tasarımı, gerçekleştirilmesi ve yazılımlarının geliştirilmesi Otomotiv Geliştirme Öğrenci Topluluğumuz tarafından yapılmaktadır. Bu yıl öğrencilerimiz tarafından yerleşik şarj ünitesi ve batarya paketleri hazırlanmaktadır. Elektrik motoru ve sürücüsünün ve gerekse batarya yönetim sisteminin tasarlanıp geliştirilerek üniversitemizde üretilmesini hedeflemekteyiz. Bu yönde ilk kademe tasarım çalışmalarımız başlamış durumdadır. Öğrencilerimiz, bu çalışmalardan elde edeceği kazanımlar ile daha sonra elektrikli araç alanında sektöre hizmet edebileceklerdir.” şeklinde konuştu.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
reklam